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SAFETY STANDARD FOR REFRIGERATION SYSTEMS 
 

Date Approved: June 26, 2016 
 
Request from:  Patrick J. Grant, PE and Ean W. Saltzman, BAE Systems, Inc., Facilities 
Engineering, 80 M St., S.E., Suite 200, Washington, DC 20003. 
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 15-2013, Section 7.2, regarding refrigerant concentration calculations. 
 
Background: The refrigerant concentration as described in Section 7.2 “shall not exceed” the 
ANSI/ASHRAE Standard 34 Refrigerant Concentration Limits (RCLs).  The space-averaged 
concentration (the total leaked refrigerant mass divided by the volume of an occupied, 
contaminated space) is held at or below the RCL.  No connected spaces (per Section 7.3) are 
involved.  Section 7.2 does not specify whether the refrigerant concentration is a localized 
concentration (such as in a breathing zone as defined by ANSI/ASHRAE Standard 62.1 or some 
other breathing zone definition) or the space-averaged concentration.  Standard 34 RCLs are 
carefully selected to “reduce the risks of acute toxicity, asphyxiation, and flammability hazards”, 
and exceeding an RCL elevates the risk.  
 
Interpretation #1: Localized refrigerant concentration above the RCL at any location where an 
occupant breathes increases risk beyond the intent of Standard 34 and is not permissible.  
Maintaining the space-averaged refrigerant concentration at or below the RCL is a minimum 
requirement and assumes that air and refrigerant in the occupied space are well-mixed.  The 
spaced-averaged refrigerant concentration must be reduced as required to maintain localized 
refrigerant concentration at or below the RCL if well-mixed conditions do not exist. 
 
Question #1: Is Interpretation #1 correct? 
 
Answer #1:  No. 
 
Comment:  The designer is free to be more conservative by using a smaller volume. 
 
Interpretation #2:  
a)  Maintaining the space-averaged refrigerant concentration at or below the RCL is sufficient.  
b)  The Standard 34 RCLs anticipate increased local concentrations. 
 
Question #2: Is Interpretation #2a correct? 
 
Answer #2:  Yes 
 
Comments:  For a response to Interpretation #2b, refer the question to ASHRAE SSPC 34. 
 


